Komandit Şirket Kaça Ayrılır ?

Sensal

Global Mod
Global Mod
Komandit Şirket Nedir?

Komandit şirket, iki tür ortaklık yapısına sahip bir ticaret şirketidir. Türk Ticaret Kanunu’na (TTK) göre komandit şirket, en az bir komanditer (sınırlı sorumluluk) ve en az bir komanditör (sınırsız sorumluluk) ortaklardan oluşur. Komandit şirket, genellikle bir işin yönetiminden sorumlu olan ve sınırsız sorumluluğa sahip olan ortaklar (komanditörler) ile yalnızca sermaye koyan ve sınırlı sorumluluğa sahip olan ortaklar (komanditerler) arasında kurulur. Bu yapısı, iş dünyasında işletmelerin ihtiyaçlarına göre esnek çözümler sunar.

Komandit Şirket Kaç Türe Ayrılır?

Komandit şirket, Türk Ticaret Kanunu’na göre iki ana türe ayrılmaktadır: Sınırsız Sorumluluğa Sahip Komandit Şirket (Komanditör) ve Sınırlı Sorumluluğa Sahip Komandit Şirket (Komanditer).

1. **Sınırsız Sorumluluğa Sahip Komandit Şirket (Komanditör)**:

Bu tür komandit şirkette, ortaklar sınırsız sorumluluğa sahiptir. Yani, şirketin borçları karşısında tüm mal varlıklarıyla sorumludurlar. Komanditörler şirketin günlük yönetimine aktif bir şekilde katılabilirler. Bu nedenle, genellikle işletmenin yöneticisi olan ve tüm kararları veren kişilerdir.

2. **Sınırlı Sorumluluğa Sahip Komandit Şirket (Komanditer)**:

Komandit şirketin diğer türünde ise, komanditerler yalnızca şirkete koydukları sermaye ile sınırlı sorumluluğa sahiptirler. Yani, şirketin borçlarından yalnızca şirketi kurarken koydukları sermaye kadar sorumlu olurlar. Komanditerler, şirketin yönetimine katılmazlar ve genellikle sadece sermaye sağlayan kişilerdir.

Komandit Şirketin Avantajları ve Dezavantajları

Komandit şirketin avantajları ve dezavantajları, her iki ortak türü için de farklılıklar arz eder.

**Avantajları**:

- **Esnek Yapı**: Komandit şirket, sınırlı sorumluluğa sahip ortaklarla sınırsız sorumluluğa sahip ortakların birlikte çalışabileceği esnek bir yapı sunar. Bu durum, yatırımcılar için cazip olabilir.

- **Sermaye Kolaylığı**: Komanditerlerin sınırlı sorumluluğa sahip olmaları, daha fazla yatırımcının şirkete sermaye koymasına olanak tanır. Ayrıca, yöneticiler (komanditörler) şirketin stratejik yönünü belirlerken, sermaye sağlayanlar sadece finansal katkı sağlar.

- **Düşük Kuruluş Maliyeti**: Komandit şirketin kuruluş maliyeti, anonim şirketlere veya limited şirketlere kıyasla daha düşüktür. Bu, girişimciler için önemli bir avantajdır.

**Dezavantajları**:

- **Sınırsız Sorumluluk**: Komanditörlerin sınırsız sorumluluğa sahip olmaları, kişisel mal varlıklarını riske atmalarına neden olabilir. Bu durum, bazı girişimciler için dezavantajlı olabilir.

- **Yönetim Zorlukları**: Komandit şirketin yönetiminde aktif rol alan komanditörler, tüm yönetim yükünü üstlenirler. Bu durum, şirketin büyümesiyle birlikte yönetim zorluklarına yol açabilir.

- **Kar Dağıtımı**: Kar dağıtımı konusunda, komanditörlerin ve komanditerlerin payları, şirket sözleşmesi ile belirlenmiş olsa da, karın nasıl paylaşılacağı her zaman açık olmayabilir.

Komandit Şirket Kuruluşunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Komandit şirket kurarken, dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır.

- **Şirket Sözleşmesi**: Komandit şirketin kuruluşunda en önemli adım, ortaklar arasında bir şirket sözleşmesi yapmaktır. Bu sözleşmede, ortakların hakları ve sorumlulukları açıkça belirtilmelidir.

- **Vergisel Yükümlülükler**: Komandit şirketler, tüzel kişilik kazandıkları için vergi ödemekle yükümlüdür. Bu nedenle, vergi yükümlülükleri hakkında doğru bilgi sahibi olmak gereklidir.

- **Sermaye Yapısı**: Şirketin sermaye yapısı, komanditör ve komanditerler arasında paylaşılmalıdır. Sermaye oranları, kar paylaşımını ve şirketin büyümesini etkileyebilir.

Komandit Şirket ile Diğer Şirket Türleri Arasındaki Farklar

Komandit şirketin, diğer şirket türlerinden farklı olarak iki farklı ortak türüne sahip olması, onu eşsiz kılar. Peki, komandit şirket, anonim şirket ya da limited şirket ile nasıl karşılaştırılabilir?

- **Anonim Şirket (AŞ)**: Anonim şirketlerde tüm ortaklar sınırlı sorumluluğa sahiptir. Ancak komandit şirkette, komanditörler sınırsız sorumluluğa sahiptir, bu da riskleri artırır. Ayrıca, anonim şirketlerde yönetim daha merkeziyken, komandit şirketlerde yönetim daha çok komanditörlere aittir.

- **Limited Şirket (LTD)**: Limited şirketlerde, tüm ortaklar sınırlı sorumluluğa sahiptir ve yönetim ortaklar arasında paylaşılabilir. Komandit şirketin aksine, komandit şirketin bir ortağı sınırsız sorumluluğa sahip olduğu için daha risklidir.

Komandit Şirketin Yönetimi ve Kar Dağılımı

Komandit şirketin yönetimi, genellikle komanditörler tarafından yapılır. Komanditörler, şirketin günlük operasyonlarını yönetir ve şirketin büyümesine yön verir. Komanditerler ise sadece sermaye sağlarlar ve yönetimde aktif rol almazlar.

**Kar Dağılımı**: Komandit şirketin kar dağılımı, şirket sözleşmesine göre belirlenir. Komanditörler genellikle şirketin yönetiminden dolayı daha yüksek bir pay alırken, komanditerler genellikle koydukları sermaye oranında kar elde ederler. Ancak bu oranlar, ortaklar arasında yapılan anlaşmaya göre değişiklik gösterebilir.

Komandit Şirketin Feshi ve Devri

Komandit şirket, ortakların karşılıklı rızası ile feshedilebilir. Ayrıca, şirketin devir işlemleri, şirket sözleşmesine ve Türk Ticaret Kanunu'na göre yapılmalıdır. Komandit şirket, bir komanditörün ölümünden sonra sona erebilir veya komanditör değişikliği ile devam edebilir.

Sonuç

Komandit şirket, esnek yapısı ve farklı ortak türlerinin birleşimi ile önemli bir işletme modelidir. Hem sınırlı sorumluluğa sahip ortakların sermaye sağlayabilmesi hem de sınırsız sorumluluğa sahip ortakların yönetimde yer alması, şirketin hem sermaye hem de yönetim açısından güçlü olmasını sağlar. Ancak, şirketin yapısı gereği yönetim ve sorumluluk açısından bazı riskler de taşır. Girişimciler, komandit şirket kurarken bu riskleri göz önünde bulundurmalı ve doğru sözleşmeler ile işletmelerini yönetmelidirler.