Arefe günü mü arife günü mü ?

Sabiha

Global Mod
Global Mod
AREFE Mİ, AREFE Mİ? DİLİN DOĞRUSU ÜZERİNE KANIT TEMELLİ BİR TARTIŞMA

Forumda bu konuya rastladığımda önce “küçük bir yazım detayı” gibi görmüştüm. Ama sonra kendi mesaj geçmişime baktım: yıllardır ben de bazen “arefe”, bazen “arife” yazmışım. Hatta çevremde öğretmen olan bir arkadaşım bile iki farklı kullanım arasında kalmıştı. Bu durum beni şaşırttı çünkü günlük hayatta bu kadar sık kullandığımız bir kelimenin hâlâ tartışmalı olması dikkat çekici.

Bu yazıda konuyu sadece “doğru-yanlış” ekseninde değil, dilbilimsel, tarihsel ve toplumsal yönleriyle ele almak istiyorum.

---

KAYNAKLAR NE DİYOR? (TDK VE DİLBİLİMSEL TEMEL)

Öncelikle en net noktayı koymak gerekiyor:

Türk Dil Kurumu’na (TDK) göre doğru yazım “arife” şeklindedir.

TDK Güncel Türkçe Sözlük’te kelime Arapça kökenli olarak açıklanır ve “bayramdan bir önceki gün” anlamında kullanılır.

“Arefe” yazımı ise standart Türkçede yerleşmiş bir doğru form değildir; daha çok halk arasında telaffuzdan kaynaklanan bir varyanttır.

Dilbilim açısından bu durum oldukça tipiktir. Konuşma dili, yazı dilinden daha hızlı değişir. “Arefe” söyleyişi, Türkçede ünlü uyumu ve ses kolaylığı nedeniyle halk ağzında ortaya çıkan bir varyant olarak değerlendirilebilir.

Benzer örnekler:

“merdiven” → bazı ağızlarda “merteven”

“şimdi” → “şindi”

Bu tür farklılıklar yanlışlık değil, ağız farklılığıdır.

---

TOPLUMSAL KULLANIM: NEDEN “AREFE” DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR?

İnternette küçük bir tarama yaptığınızda sosyal medya paylaşımlarında “arefe” yazımının oldukça yaygın olduğunu görürsünüz. Bunun birkaç nedeni var:

Birincisi, telaffuz etkisi. İnsanlar nasıl duyuyorsa öyle yazma eğiliminde.

İkincisi, eğitim düzeyiyle değil, alışkanlıkla ilgili bir durum. Özellikle sözlü iletişimde büyüyen yazım kalıpları dijitale taşınıyor.

Üçüncüsü ise normların yeterince görünür olmaması. TDK doğru yazımı açıklasa da günlük dilde bu bilgi her zaman baskın hale gelmiyor.

Burada ilginç bir gözlemimi paylaşayım: Bir öğretmenler grubunda bu konu açıldığında erkek katılımcıların çoğu daha “kural ve kaynak odaklı” bir yaklaşım sergileyip TDK referansını öne çıkardı. Kadın katılımcılar ise kelimenin toplumda nasıl algılandığını, öğrencilerin hangi yazımı daha çok kullandığını ve iletişim tarafını tartıştı. Ancak bu kesin bir ayrım değil; sadece gözlem düzeyinde bir eğilimdi ve grupta her iki yaklaşımı da her cinsiyetten kişi temsil ediyordu.

Bu da bize şunu gösteriyor: Dil tartışmaları sadece kural değil, aynı zamanda sosyal deneyim meselesi.

---

DİLBİLİMSEL AÇIDAN: DOĞRULUK NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Eleştirel bir noktaya geliyoruz: “Doğru” dediğimiz şey neye göre doğru?

Dilbilimde üç temel yaklaşım vardır:

Betimleyici yaklaşım: Dil nasıl kullanılıyorsa onu inceler.

Kuralcı yaklaşım: Dilin nasıl kullanılması gerektiğini belirler.

Tarihsel yaklaşım: Dilin kökenini ve değişimini inceler.

TDK daha çok kuralcı bir kurumdur. Bu yüzden “arife”yi standart kabul eder.

Ancak betimleyici dilbilim açısından “arefe” halk kullanımında güçlü bir varyanttır ve tamamen göz ardı edilemez.

Örneğin Oxford English Dictionary gibi kaynaklar da İngilizcede halk varyantlarını zamanla sözlüğe dahil eder. Dil yaşayan bir sistemdir.

Bu açıdan bakınca şu soru ortaya çıkıyor:

Bir kelimeyi “yanlış” yapan şey kullanım mı, yoksa standartlaşma mı?

---

STRATEJİK VE EMPATİK YAKLAŞIMLARIN DENGE NOKTASI

Bu tür dil tartışmalarında farklı düşünme biçimleri ortaya çıkıyor.

Bazı kişiler (cinsiyetten bağımsız olarak) daha stratejik ve çözüm odaklı yaklaşıyor:

“Resmî kaynak ne diyor?”

“Sınavda hangisi doğru kabul edilir?”

“Standart kullanım nedir?”

Bu yaklaşım özellikle eğitim ve akademik bağlamda kritik.

Diğer bir yaklaşım ise daha ilişkisel ve iletişim odaklı:

“İnsanlar nasıl anlaşıyor?”

“Günlük hayatta hangisi daha yaygın?”

“Dil, toplumu nasıl yansıtıyor?”

Bu bakış açısı da dilin yaşayan yönünü anlamak için önemli.

Burada önemli olan bu iki yaklaşımı karşı karşıya koymak değil, birlikte değerlendirebilmek.

Çünkü sadece kurala odaklanırsak dili dondururuz, sadece kullanıma odaklanırsak standart iletişim zorlaşır.

---

ELEŞTİREL DEĞERLENDİRME: HANGİSİ DAHA “DOĞRU”?

Net bir sonuç var:

Standart yazım açısından doğru olan “arife”dir.

“Arefe” ise:

Konuşma dilinde yaygın

Bölgesel ve sosyal varyant olarak kabul edilebilir

Ancak resmî yazışmalarda önerilmez

Burada eleştirilmesi gereken nokta, insanların bu farkı bilmemesinden çok, dil bilgisinin yeterince sade ve erişilebilir anlatılmaması olabilir.

Eğitim sisteminde bu tür kelimeler çoğu zaman “ezber doğru” olarak öğretiliyor, ama neden doğru olduğu açıklanmıyor. Bu da “arefe mi arife mi?” gibi soruların sürekli tekrar etmesine yol açıyor.

---

OKUYUCUYA SORULAR: SİZ NASIL KULLANIYORSUNUZ?

Bu noktada tartışmayı genişletmek isterim:

Siz günlük hayatta “arife” mi yoksa “arefe” mi diyorsunuz?

Yazarken hangisini tercih ediyorsunuz ve neden?

Sizce dilde “doğru”yu belirleyen şey kural mı, yoksa kullanım mı?

Bu soruların tek bir cevabı yok. Ama her biri dilin nasıl yaşadığını anlamak için önemli birer pencere.

---

SONUÇ: BİR HARF FARKINDAN DAHA FAZLASI

“Arife” ve “arefe” tartışması ilk bakışta küçük bir yazım meselesi gibi görünse de aslında dilin doğasına dair büyük bir soruyu içinde taşıyor: Dil sabit bir kural sistemi mi, yoksa yaşayan bir toplumsal organizma mı?

TDK’nın standardı bize netlik sağlıyor. Halk kullanımı ise dilin canlılığını gösteriyor. İkisi birlikte düşünüldüğünde ortaya daha dengeli bir tablo çıkıyor.

Belki de mesele doğruyu seçmek değil; doğruyu neden öyle kabul ettiğimizi anlamak.