Önyükleme Nasıl Açılır ?

Sensal

Global Mod
Global Mod
Önyükleme Nasıl Açılır?

Adım 1: Bilgisayarınızı Başlatma

Önyükleme işlemine başlamak için öncelikle bilgisayarınızı açmanız gerekir. Genellikle bilgisayarınızın sağ üst köşesinde veya ön panelinde bulunan güç düğmesine basarak bilgisayarınızı başlatabilirsiniz. Güç düğmesine bastıktan sonra bilgisayarınızın donanımı aktif hale gelecek ve önyükleme işlemi başlayacaktır.

Adım 2: BIOS'a Erişim

Önyükleme işlemine devam etmek için BIOS'a erişmeniz gerekebilir. BIOS (Basic Input/Output System), bilgisayarınızın donanımını kontrol etmek ve başlangıç ayarlarını yapılandırmak için kullanılan bir yazılımdır. BIOS'a erişmek için bilgisayarınızı açarken genellikle belirli bir tuşa basmanız gerekir. Farklı bilgisayar modellerinde bu tuş farklılık gösterebilir, ancak genellikle F2, F10, Delete veya Esc tuşları kullanılır. Bilgisayarınız başlarken ekranda belirtilen talimatlara uyarak BIOS'a erişebilirsiniz.

Adım 3: Önyükleme Sırasını Ayarlama

BIOS'a eriştiğinizde, önyükleme sırasını yapılandırabilirsiniz. Önyükleme sırası, bilgisayarınızın hangi aygıtlardan önyükleme yapacağını belirler. Önyükleme sırasını değiştirmek için BIOS menülerinde "Boot" veya "Boot Order" gibi bir seçenek arayın. Ardından, önyükleme sırasını değiştirmek için talimatları izleyin. Önyükleme sırasını değiştirmek istediğiniz aygıtları seçerek sırayı yeniden düzenleyebilirsiniz. Örneğin, bir USB sürücüsünden önyükleme yapmak istiyorsanız, USB sürücüsünü öncelikli olarak seçebilirsiniz.

Adım 4: Değişiklikleri Kaydetme ve Çıkma

Önyükleme sırasını değiştirdikten sonra, yapılan değişiklikleri kaydetmek gereklidir. BIOS menüsünde genellikle "Save & Exit" veya benzer bir seçenek bulunur. Bu seçeneği seçerek yapılan değişiklikleri kaydedebilir ve BIOS'tan çıkabilirsiniz. Bilgisayarınız yeniden başlatılacak ve yeni önyükleme sırasıyla başlayacaktır.

Adım 5: Önyükleme İşlemi

Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra, yapılandırdığınız önyükleme sırasına göre bilgisayarınız önyükleme işlemini gerçekleştirecektir. Önyükleme işlemi başladığında, bilgisayarınızın BIOS veya üretici logosunu görebilirsiniz. Daha sonra işletim sisteminiz yüklenmeye başlayacaktır.

Adım 6: İşletim Sistemi Yükleme

Bilgisayarınız başlangıç işleminden sonra işletim sistemi yüklenmeye başlayacaktır. Eğer bir işletim sistemi yüklememişseniz, bu adımda işletim sistemi yükleme işlemini gerçekleştirmeniz gerekecektir. İşletim sistemi yükleme işlemi için genellikle bir kurulum medyası kullanmanız gerekir. Kurulum medyasını takın ve bilgisayarınızı yeniden başlatın. Ardından, kurulum talimatlarını izleyerek işletim sistemini yükleyebilirsiniz.

Bu adımları izleyerek, bilgisayarınızı önyükleme işlemi için hazırlayabilir ve istediğiniz işletim sistemini yükleyebilirsiniz. Önyükleme işlemi, bilgisayarınızın doğru şekilde çalışması için önemlidir, bu nedenle adımları dikkatlice takip etmek önemlidir.